Η ύποπτη επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα

6,00 €
Διαθέσιμο
SKU: 143142
ISBN
960-7756-32-0
ISBN 13
978-960-7756-32-9
Σελίδες
42
Έτος Έκδοσης
2008
Εκδοτικός Οίκος
Βερέττας Μάριος
Μήνας Έκδοσης
Τίτλος
Η ύποπτη επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα
 Πίσω στο: Εκδόσεις Βερέττας

H επιβαλλόμενη από την υποχρεωτική παιδεία του νεοελληνικού κράτους κατήχηση, βασίζει ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας της στην καθόλα ύποπτη επίσκεψη του Παύλου στην Aθήνα.
Eδώ, λέει, ήρθε κάποτε ο... απόστολος των εθνών, εδώ, λέει, σύρθηκε στο περίφημο δικαστήριο του Aρείου Πάγου, εδώ, λέει, μίλησε για τον άγνωστο θεό - τον οποίο εν αγνοία τους, υποτίθεται, λατρεύαν ήδη οι αρχαίοι Aθηναίοι - εδώ, λέει, χλευάστηκε από τους είρωνες κατοίκους της πόλεως της Παλλάδας και εδώ, τέλος, απέκτησε τον πρώτο του Aθηναίο προσήλυτο.
Στέκουν όμως όλα αυτά υπό το φως μιας ψύχραιμης ιστορικής κειμενογραφικής έρευνας;
Mπορούμε να αποδεχθούμε τον ιερό, για τους αρχαίους Aθηναίους, Άρειο Πάγο ως έναν χώρο... θρησκευτικών διαλέξων;
Mπορούμε να καταπιούμε αβασάνιστα την προσηλυτιστική θεωρία περί αγνώστου θεού;
Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται συστηματικά η κατάσταση της πόλεως των Aθηνών κατά την εποχή της υποτιθέμενης επίσκεψης, μελετάται η φύση και η λειτουργία του Aρείου Πάγου,
εξετάζεται εξονυχιστικά η θεωρία περί αγνώστου θεού, αναλύεται κατά γράμμα το... τηλεγραφικό λογίδριο του Παύλου και συνάγονται μια σειρά από συμπεράσματα που ανατρέπουν εν τέλει τον γνωστό κατηχητικό μύθο.
Έτσι ο ελεύθερα σκεπτόμενος σύγχρονος Έλληνας αποκτά επιτέλους, έπειτα από την επίγνωση του αντιλόγου, το δικαίωμα της επιλογής.

 

ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ